Elina Sahlgren: Mieti, mistä puhut

Viimeisen vuoden on käyty paljon keskustelua siitä, mikä valta medialla on vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja siihen, mitkä asiat ovat milloinkin pinnalla.

Sananvapauden ja yhdenvertaisuuden vuoksi median tehtävä on tarjota kansalaisille tietoa yhteiskunnallisista ilmiöistä siitä huolimatta, ovatko nuo ilmiöt rasistisia, äärioikeistolaisia tai yleisesti halveksuttavia. Kuitenkaan ei voida kiistää sitä, etteikö medialla ole myös valta toisaalta päättää, mitä ja milloin he julkaisevat.

Medialle on suotava sen tarvitsema kansan luottamus sekä vapaus ottaa kantaa yhteiskunnallisiin ilmiöihin sen parhaaksi katsomalla tavalla. Suurempi vaikutus onkin mielestäni sillä, mitä me lukijat, somettajat ja pakinoitsijat kirjoitamme tai jaamme omissa sosiaalisen median verkostoissamme tai kahvilakeskusteluissamme. Jokaisella on vastuu siitä, minkälaista informaatiota jakaa, minkälaisia mielipiteitä ilmaisee ja missä.

Mistä meidän sitten pitäisi puhua? Lapsiperheistä, köyhyysrajalla olevista, vammaisten ja omaishoitajien palveluiden heikentämisestä, ruokajonoista, yhdenvertaisuuden tärkeydestä, ympäristöstä.

Voit valita nostaa päivän uutisista esiin hallituksen leikkauksien vaikutuksen työttömiin ja eläkkeensaajiin, jotta hallitus heräisi suomalaisten hätään heikoimmassa asemassa olevien kohdalla. Voit valita nostaa keskusteluun lastensuojelun tilanteen ja sen tarvitsemat lisäresurssit, jotta jokaisella lapsella olisi turvallinen koti. Voit valita jakaa Facebookissa artikkelin siitä, miten sairaalaverkoston heikentäminen ajaa haja-asutusalueilla asuvien terveydenhuollon tilaan, jossa ei voida enää olla varmoja, selviääkö sydänkohtauspotilas hengissä päivystykseen saakka.

Kun jokainen nostaa taukohuoneissa, toreilla ja pankin jonoissa keskusteluun asioita, jotka ovat suomalaisten arjelle kaikkein merkittävimpiä, ei tilaa tai näkyvyyttä jää sellaiselle keskustelulle, joka edesauttaa negatiivisten ja haitallisten aatemaailmojen leviämistä. Kun tällaisia keskusteluja kuitenkin syntyy, on meidän jokaisen vastuulla nousta puolustamaan yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia osoittamalla, että kaikki aatemaailmat eivät ole keskusteluun tervetulleita.

Elina Sahlgren

Kirjoittaja on Vaasan vaalipiirin Vihreiden varapuheenjohtaja