Piia Äijö: Leikkeleraivo ja muita outoja juttuja

Päivittyneet ravitsemussuositukset jaksavat edelleen puhututtaa. On toki hienoa, että ravitsemus herättää keskustelua, mutta keskustelun laatu ei päätä huimaa. Nostan esiin joitain keskustelun ongelmakohtia.

Ensinnäkään ravitsemussuosituksia ei tunnuta ymmärrettävän suosituksiksi. Lihaa saa toki edelleen syödä, jopa niitä paljon puhuttuja leikkeleitä. Suositusten mukaan tosiaan olisi hyvä syödä kasviksia 800g päivässä ja vältellä leikkeleitä, mutta myös vältellä istumista, viettää vähemmän aikaa ruutujen äärellä, harrastaa urheilua ja olla tupakoimatta. Jokainen meistä ihan itse päättää joko noudattaa tai olla noudattamatta näitä suosituksia.

Toinen keskustelun ala-arvoiseksi tekevä asia on se, että keskustelijat eivät tunnu ymmärtävän kokemustiedon ja tutkitun tiedon eroa. Ravitsemussuositukset tehdään tutkittuun tietoon perustuen, eli niiden taustalla on useita laajoja tutkimusraportteja. Tutkitun tiedon perusteella voidaan esimerkiksi sanoa, että jos syöt runsaasti punaista lihaa, saat todennäköisemmin paksu- tai peräsuolen syövän. Nyt keskustelussa tämä tutkittu tieto on onnistuttu sivuuttamaan kokemustiedolla. Kokemustieto kuvaa yksittäisen ihmisen kokemuksiin perustuvaa tietoa asiasta. Kokemustietoa on esimerkiksi se, että naapurin Pena polttaa askin päivässä ja on terve 90-vuotias, joten tupakointi ei voi olla kovin vaarallista. Samoin kokemustietoa on se, että olen tähänkin päivään asti syönyt lihaa päivittäin ja hyvin pärjännyt, joten ei kannata muuttaa mitään.

Tiedon arviointiin liittyvä ongelma on myös se, että keskustelijat eivät harrasta lähdekritiikkiä. Virallista tietoa ravitsemuksesta, tai mistään muualtakaan, ei löydy Youtubesta tai Facebook-kommenteista. Laadukkaampaa tietoa ravitsemuksesta saat, niin, niistä ravitsemussuosituksista, joihin on koottu läjäpäin tutkittua tietoa.

Lopuksi haluaisin vielä nostaa esiin, että myös kasvisruokaa saa Suomesta. Kasvisruoan syönti ei ole hyökkäys suomalaista ruoantuotantoa kohtaan. Kotimaisen ruuan lisäksi meistä varmaankin jokainen, lihansyöjäkin, täydentää ruokaansa ulkomaisilla tuotteilla, esimerkiksi banaaneilla, kahvilla tai teellä. Soijan maahantuonti itse asiassa vähenisi, jos söisimme sen itse, emmekä syöttäisi ensin eläimille.

PS. Tarkkasilmäisimmät ehkä huomasivat otsikossa viittauksen Tatu ja Patu -kirjoihin. Loistavia kirjoja, vahva suositus.

Piia Äijö

Etelä-Pohjanmaan Vihreiden puheenjohtaja