Soiten henkilöstöstä ei edelleenkään välitetä. Organisaatiomuutoksen vaikutusta henkilöstöön ei ole tutkittu tai raportoitu. Luulisi, että haluttaisiin selvittää, millaisia vaikutuksia sillä on ollut. Nyt sitä toteutetaan kiireellä ilman huolellista arviointia, ja katse on jo siirretty seuraaviin säästökohteisiin.
Onko tarkkaan arvioitu, millaisia todellisia säästöjä organisaatiomuutoksella on oikeasti saavutettu? Menetämme jatkuvasti osaavaa henkilöstöä irtisanoutumisten vuoksi. Voitaisiinko jo pysähtyä tarkkailemaan tämänhetkistä tilannetta ja seurauksia, sillä varmasti on kuultu, että henkilöstö ei ole tyytyväinen muutoksiin?
Olemme huomanneet jo, kuinka Soiten palvelut ovat menneet alaspäin. Monet vanhukset lähetetään sairaalasta nopeasti kotiin, kun vuodepaikkaa ei ollut tarjolla. Ambulanssit yhä herkemmin tuntuvat kieltäytyvän viemästä potilaita sairaalaan, ja asiakas joutuu maksamaan ambulanssimaksun lisäksi taksimaksun.
Vanhukset maksavat pienestä eläkkeestään kotihoidon, kauppakassipalvelun, ruokapalvelun, kotisairaanhoidon, lääkkeet, ambulanssimaksut ja sairaalamaksut, kunnes heillä ei enää ole mitään, millä maksaa, ja yhteiskunta joutuu maksamaan heidän puolestaan.
Olen kritisoinut paljon mm. Soiten organisaatiomuutosta ja säästötoimenpiteitä, ja sen vuoksi myös joutunut paljon miettimään rooliani valtuutettuna. Mielestäni roolini on edustaa äänestäjiäni ja valvoa heidän etujaan.
Tehtäväni on katsoa, että päätöksissä on läpinäkyvyyttä, ja kyseenalaistaa ja selventää saamaani informaatiota sekä korjata, jos huomaan väärää informaatiota. Päätösten tulee perustua tosiasioihin, eikä muiden mielipiteisiin.
Kokemukseni mukaan viranhaltija on joskus yrittänyt vaientaa mielipiteeni ja kyseenalaistanut oikeuteni esittää korjauksia hänen puheenvuoroonsa jopa mainiten kanteennoston mahdollisuuden. On tärkeää, että valtuutetuilla on oikeus puhua ja kysyä vaikeista asioista ilman pelkoa seurauksista, kunhan lakia noudatetaan.
Jos minä valtuutettuna en joidenkin mielestä saisi sanoa mielipiteitäni tai korjata jonkun puheita oikeaksi, voi vain kuvitella millaista on, jos joku henkilökunnasta yrittää samaa.
Soiten henkilökuntaa neuvoisin nyt vain pysymään mukana ja yrittämään selviytyä seuraaviin aluevaaleihin asti sekä valitsemaan tarkkaan, ketä vaaleissa äänestää. Seuraavissa vaaleissa äänestäjien kannattaisi laittaa poliittinen ideologia hetkeksi sivuun ja äänestää ehdokkaita, jotka ymmärtävät hyvinvointialaa ja aidosti välittävät eivätkä aja vain omaa etuaan.
Lisäksi kannustan lähtemään ehdokkaaksi, jos et ole tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen. Nyt on käytetty niin paljon aikaa ja energiaa siihen, kuka on aluehallituksessa ja kuka ei, mutta henkilökunta ja heidän kohtalonsa on unohdettu. He ovat vain numeroita ja prosentteja seuraavan vuoden säästösuunnitelmissa.
Nyt on valittu uusi johtaja Soitelle, ja toivon todella, että hän voi aloittaa uudelta pohjalta, tavoittaa henkilöstön, saa aikaan avoimen ja rehellisen suhteen henkilöstöön ja ottaa henkilökunnan mukaan päätöksentekoon. Toivon, että hän muistaa, että henkilöstö on Soiten sydän, eikä ilman heitä ole mitään.
Ihmiset eivät lakkaa sairastumasta tai vanhenemasta. Minne sairaat ja vanhukset laitetaan jatkossa? Mitä tapahtuu, kun joku tarvitsee leikkauksen? Potilaspaikkojen ja henkilökunnan vähentäminen on kyseenalainen säästötoimenpide, sillä lopulta ihmiset täytyy kuitenkin hoitaa.
Kun hyvinvointi murenee, tulemme kaipaamaan entisiä aikoja. Mutta haluan muistuttaa, että tulevaisuus on meidän käsissämme. On aika ottaa vastuuta teoista ja tehdä kestäviä valintoja. Pienikin teko voi muuttaa asioita.
Kansakunnan todellinen mitta löytyy siitä, kuinka se kohtelee heikompiaan, Mahatma Gandhi.
Faisa Egge
Kirjoittaja on aluevaltuutettu, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (vihr.).